accessibilityaddangle-leftangle-rightarrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upsound-activebookconfetti_arrow_leftconfetti_arrow_leftdocumentdownloademailexternalglobeLinkplayremovesearchsharestop-watch

Riksdagshuset: Den goda gärningen

Vad vore vår värld utan goda gärningar? I den goda gärningens rum minns vi vanliga människor som utförde ovanliga handlingar.

Ingen av dem kämpade ensam – alla var beroende av att samarbeta med andra. De var inga övermänniskor, utan hade fel och brister som andra, och gjorde misstag som andra. Ofta var de tvungna att förhandla med förbrytare och skaka deras blodbesudlade händer för att kunna rädda liv. De individer som förekommer i utställningen ägde inga andra vapen än sitt engagemang, sin uppfinningsrikedom och sin förmåga att övertyga. Demokratin var ofta både deras mål och deras verktyg, liksom det skydd en demokratisk stat kan ge medborgare från förtryckta länder.

I det här rummet möter du bland annat Raoul Wallenberg, Folke Bernadotte, Harald Edelstam, Elsa Brändström och Alma Johansson.

”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”, brukar man säga. I Den goda gärningens rum kan du hämta styrka och få inspiration från människor som med sina gärningar har gjort skillnad.

Den goda gärningen återinvigdes med utökade berättelser, bilder och filmer i februari 2020.