accessibilityaddangle-leftangle-rightarrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upsound-activebookconfetti_arrow_leftconfetti_arrow_leftdocumentdownloademailexternalglobeLinkplayremovesearchsharestop-watch

Panelsamtal: Från lapp till app – om digitalisering och nya medievanor i framtidens demokrati

Datum: 11 mars 2020 klockan 8.30–10.00
Plats: Riksdagsbiblioteket, Storkyrkobrinken 7A. Gamla stan, Stockholm

I den nyligen genomförda Ungdomens riksdag lade gymnasieelever fram förslag för demokratins framtid. Tre av eleverna kom tillbaka för att dela sina tankar i ett panelsamtal med experter som tillsammans kommer att diskutera olika scenarion kring till exempel digitala omröstningar.

Med digitaliseringen växer nya beteendemönster och förväntningar fram när det gäller hur man kan engagera sig i samhällsfrågor.

Frågor som diskuterades under seminariet var om en app i mobilen kommer att ersätta papperslappar och kuvert i kommande demokratiska val? Har vi en dystopi eller utopi framför oss för den representativa demokratin och skulle röstplikt hjälpa till att öka röstdeltagandet?

Medverkande gjorde

  • Sören Holmberg, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs  universitet. Hans forskning gäller opinionsbildning, väljarbeteende, representativ demokrati och kvaliteten i politiska styrsystem.
  • Brit Stakston, digital mediestrateg och författare. Brit har en gedigen kunskap om digitalisering, sociala medier och medievanor som grund för analyser om framtidens demokrati och samhällsengagemang.
  • Johanna Petrovic, elev på Europaskolan i Strängnäs. Johanna föreslår en riksdagsapp där man bland annat ska kunna rösta i kommunala, landstings-, riksdags- och EU-val.
  • Felicia Prucha och Oscar Ell-Faith, elever på Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm. Felicia och Oscar förespråkar röstplikt som ett sätt att öka valdeltagandet.

Moderator var Richard Wahlström, projektkoordinator för Model European Parliament (MEP) i Stockholm 2020 och styrelseledamot i Sveriges Elevkårer. Richard har sin bakgrund i elevrörelsen och arbetar i dag på Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor.

Se seminariet i efterhand på riksdagens webb-tv.

Kategori: Seminarium

Datum: 11 mars 2020 klockan 8.30–10.00
Plats: Riksdagsbiblioteket, Storkyrkobrinken 7A. Gamla stan, Stockholm