accessibilityaddangle-leftangle-rightarrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upsound-activebookconfetti_arrow_leftconfetti_arrow_leftdocumentdownloademailexternalglobeLinkplayremovesearchsharestop-watch

Från vykort till Facebook

Kvinnors strategier för att samarbeta och påverka politiken, idag och för hundra år sedan.

  • Vad: Samtal, vernissage och frukost
  • När: 24 maj klockan 8.00-10.00
  • Var: Riksdagsbiblioteket i Gamla stan, Storkyrkobrinken 7


Den 24 maj 1919 tog riksdagen det första riktiga beslutet om att införa allmän och lika rösträtt, även för kvinnorna i riksdagsval. På hundraårsdagen är du välkommen till ett frukostseminarium om kvinnors strategier för att samarbeta och påverka.

En anledning till att beslutet kunde fattas var att människor drivit frågan helt utomparlamentariskt under många år, bland annat inom Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, LKPR. Vi tar avstamp i LKPR och drar paralleller till andra sätt att påverka, genom historien fram till idag, utomparlamentariskt och inom riksdagen.

I panelen

Åsa Lindestam, förste vice talman och ordförande i riksdagens jämställdhetsgrupp

Ailin Moaf Mirlashari, grundare av nätverket StreetGäris och jobbar idag på Folkets Husby med lokal demokrati och ungas organisering

Josefin Rönnbäck, lektor vid Luleå tekniska universitet och forskar om genus och demokrati

Moderator
Rosaline Marbinah
, ordförande för LSU – Sveriges ungdomsorganisationer och är en av regeringens demokratiambassadörer

24-maj-200.jpg

 

Vernissage

Direkt efter seminariet inviger förste vice talman Åsa Lindestam en ny utställning i bibliotekets foajé. Den berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. Utställningen kan laddas ner digitalt, skrivas ut och sättas upp var som helst - i klassrummet, biblioteket eller på arbetsplatsen.

Begränsat antal platser. Anmäl dig senast 16 maj
Anmälan till seminarium, vernissage och frukost