accessibilityaddangle-leftangle-rightarrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upsound-activebookconfetti_arrow_leftconfetti_arrow_leftdocumentdownloademailexternalglobeLinkplayremovesearchsharestop-watch

Filmer

Här berättar vi historien om demokratins genombrott med hjälp av film. Du kan titta här eller ladda hem filmerna till din dator, mobil eller surfplatta. Du kan även se fler filmer från Sveriges riksdag på Youtube.

Film

Demokratins genombrott

Speltid 3 min

I Sverige får alla svenska medborgare över arton år rösta. Men så har det inte alltid varit. Den här filmen berättar på tre minuter hur vi fick lika och allmän rösträtt i Sverige.

Ladda ner
Talman Andreas Norlén

Genom att spela video samtycker du till att kakor används.

Om kakor

Film

Talmannen om uppdaterat studiematerial

Speltid 1 min

Magasinet Demokratin står aldrig stilla är ett studiematerial om demokratins genombrott, utveckling och framtid. Riksdagens talman Andreas Norlén tipsar om magasinet som riktar sig till gymnasie- och vuxenstuderande men som också fungerar för högstadiet.

FILM

Folkrörelserna

Speltid 1 min

Den svenska demokratin har i stor utsträckning formats av ett starkt och aktivt föreningsliv. Genom att organisera sig kunde människor tillsammans arbeta och kämpa för samma mål. Då, precis som idag.

Ladda ner
FILM

Samma engagemang - nya sätt att organisera oss

Människor har alltid samlats för att organisera sig för att skapa förändringar i samhället. Våra folkrörelserna hade en stor del i demokratins utveckling i Sverige men rörelserna förändras. På nya sätt och i nya former.

Ladda ner

Genom att spela video samtycker du till att kakor används.

Om kakor

FILM

Demokratins utmaningar och framtid

Speltid 2 min

Vilka utmaningar står demokratin inför? Hör statsvetarna Katarina Barrling och Sören Holmberg berätta om demokratins utmaningar, folkstyrets dilemman och framtida utveckling.

Du kan även se fler filmer från Sveriges riksdag på Youtube